Jak koupat miminko

Každé koupání může být nádhernou chvilkou, během níž se sbližujete s miminkem. Mluvte s ním nebo mu zpívejte – vaše dítě miluje váš hlas a prospívá mu váš jemný dotek. První koupání však může být nejen vzrušující, ale i trochu stresující. Proto je třeba vědět jak na to.

Foto: http://www.chicco.co.uk


Jak často koupat miminko?

Je jen na vás, jak často koupete své dítě. Některé děti milují čvachtání ve vodě už od malička a koupel je pro ně zábavným a relaxačním rituálem. To však neznamená, že ho musíte koupat každý den. Novorozencům postačí koupel dvakrát nebo třikrát týdně. Nezapomeňte však pravidelně umýt miminku obličej, místa, kde má kožní záhyby a po každé výměně plenky oblast genitálií.

Při prvním koupání možná budete chtít mít u sebe někoho, kdo vám bude podporou a zároveň může být užitečný, pokud jste na něco při přípravě zapomněli. Po několika koupáních však pravděpodobně zjistíte, že jde o běžnou rutinu.

https://www.kidsii.com/~/media/Images/Ages%20Stages%20Pages/Oball%20Bath%20Toy%20Article%20Image.ashx?la=en

Foto: http://www.kidsii.com

Kde koupat miminko?

Na začátek může být jednodušší použít větší umyvadlo nebo malou plastovou vaničku.
Můžete použít i vanu, ale bývá to často nepříjemné kvůli klečení. Pokud se však rozhodnete pro koupání ve velké vaně, pomůckou vám může být lehátko do vany, které je vhodné pro děti do 6 měsíců. Pro starší dětičky, které již umí samostatně sedět, je vhodné sedadlo do vany s přísavkami, které je vybaveno hrami, aby zabavilo děťátko během koupání.

Kdy koupat miminko?

Je vhodné zvolit si čas, kdy neočekáváte žádné vyrušení a máte čas věnovat se dítěti. Nejlepší chvíle je tehdy, když je dítě spokojené a mezi krmením, takže není ani hladové ani plné.

Novorozeně můžete koupat kdykoliv během dne. Ale po několika měsících se lázeň může stát součástí rutiny před spaním. Teplá voda může pomoci miminku uvolnit se a způsobit mu tak ospalost. Tento moment je také příležitost pro ostatní členy rodiny. Koupání je součástí péče o dítě a tatínkové si ho často užívají.

Pamatujte, že během koupání musíte za každých okolností zůstat s miminkem. Nikdy nenechávejte dítě bez dozoru ve vaně ani na několik sekund. Ani když je s ním v koupelně starší dítě, ani když používáte speciální vaničku nebo sedadlo.

https://www.nidodigrazia.it/content/images/thumbs/0027532_chicco-bagnetto-fasciatoio-cuddlebubble-wild.jpeg

Foto: http://www.chicco.co.uk


Co si připravit ke koupání miminka?

Při prvních koupáních se vám může zdát, že k tomu budete potřebovat sáhodlouhý seznam. Nezoufejte, bude to každým koupáním jednodušší a koupání miminka se stane pro vás rutinou.
Předtím než začnete koupat miminko, přichystejte si všechny potřebné věci. To může být:

• Miska teplé vody na umytí obličeje.
• Několik čistých kusů vatových tampónů nebo gázových čtverců.
Houbu.
• Jemné dětské mýdlo.
• Čistý, suchý ručník.
Osušky s kapucí jsou vhodné na zabalení dítěte od hlavy až po paty.
Teploměr do koupele na změření teploty vody (pokud máte).
• Čistá plenka a oblečení.
• Teplá deka.

Tyto tipy vám pomohou usnadnit koupání dítěte:

• Udržujte místnost v teple a zavřete okna a dveře.
• Nejdříve napusťte studenou vodu do koupele, potom horkou tak, aby byla voda teplá.
• Pokud používáte teploměr do koupele, zkontrolujte, zda je voda okolo 37 ° C až 38 ° C. Nebo použijte ruku. Voda by neměl být horká ani studená.
• Pro novorozence a děti do 6 měsíců napusťte asi 13 cm vody. Nikdy nenapusťte více vody než po pás starších dětí (vsedě).

Po koupání zabalte dítě do ručníku s kapucí a důkladně ho vysušte. Pokud je jeho pokožka suchá po koupání použijte jemné tělové mléko.

forum Komentáře (0 komentářů)
Zatím se zde nenachází žádný komentář..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*