Jak nakupovat postýlku

Nejkrásnější den začíná po kvalitním spánku, souhlasíte? Můžeme vás ujistit, že to není jen výsada dospělých. Už i miminka jsou spokojenější a mají lepší náladu, pokud se dobře vyspinkají. Hlavně pro ně je spánek klíčový. Po narození prospí dokonce až 20 hodin denně, později se tento čas zkracuje. Spánek je podstatný nejen pro jejich dobrou náladu a soustředěnost. V první řadě je důležitý pro jejich další vývoj. Proto výběr postýlky netřeba podceňovat.

Kolébka – ano, či ne?

Kolébání děťátko uklidňuje. A to nejen v náručí matky, ale i v kolébce. To je její největší výhoda. Děťátko se při kolébání uklidní a rychleji usne. Kolébka má však i svou nevýhodu – po čase ji v každém případě je třeba zaměnit za postýlku. V závislosti na velikosti miminka a typu kolébky je vhodná pro děti do 3-6 měsíců.

 

Jak si vybrat postýlku

Víte, jak dlouho chcete postýlku používat? Nejprodávanější rozměr postýlky je 120×60 (inspirace zde). Je určen pro děti do tří let. Po třech letech může dítě spát ve standardní posteli. Pokud byste však chtěli používat postýlku déle, můžete se rozhodnout pro větší rozměr 140×70. V nabídce jsou dokonce i postýlky, které rostou s miminky a lze je jzvětšovat až do rozměru junior postele. Při koupi postýlky vždy zkontrolujte i její nosnost. Váhu například do 15 kg může miminko dosáhnout už jako dvouleté.

Zamyslete se nad tím, kam byste chtěli postýlku umístit. Pokud bude stát samostatně, ideální je vybrat standardní dřevěnou postýlku s hladkým zpracováním. Protože malé děti často do postýlky koušou, ujistěte se, že má zdravotně nezávadný nátěr. Díky tyčkám na bočnicích je do postýlky dobrý přívod vzduchu a zároveň má přes ni děťátko dobrý výhled. Vzdálenost mezi tyčkami by neměla být tak velká, aby skrz ni děťátko mohlo prostrčit hlavičku. Můžete se však rozhodnout i pro postýlku, která je určena na přisunutí přímo k rodičovské posteli. V každém případě by postýlka neměla být umístěna v blízkosti tepelných zdrojů (např. u radiátoru).

Matrace může být umístěna buď přímo na spodním dřevě postýlky nebo na roštu. Rošt má výhodu v tom, že je prodyšný. Ideální jsou postýlky s výškově nastavitelným roštem. Když je děťátko menší, můžete mít rošt umístěn nejvýše – obvykle se dá nastavit tak, aby byla matrace 20 cm od horního okraje postele. Toto umístění šetří vaše záda, když potřebujete miminko z postýlky vyndat. Když je děťátko starší, posunete rošt níže. Některé postýlky jsou vyrobeny tak, aby se 2-3 tyčky bočnice dali vyndat a tak umožnily staršímu dítěti dostat se snadno z postele. Jiné postýlky mají spouštěcí bočnici pro pohodlnější přístup k dítěti.

Dbejte na výběr matrace

Je dokázáno, že děťátko spí lépe na měkké matraci. Nicméně je třeba myslet na to, že miminko je lehčí, proto matrace, která se nám může stát měkká, může být pro miminko stále tvrdá. Neměla by být však zcela měkká pro správný růst páteře. Nejčastěji bývají vyrobeny z kokosové vrstvy, pohankových slupek nebo molitanu, případně z kombinace těchto materiálů. Na matraci můžete umístit ochrannou podložku. Ideální, pokud je z vrchní části bavlněná, aby pokožka miminka dýchala a děťátko se nepotilo. Doporučujeme například matrace Gryko Koko.

Doplňky k postýlce

Polštářek a peřinka vs. spací pytel: Je standardní zakoupit k postýlce i peřinku a polštářek. Ten se však v průběhu 1. roku nepoužívá kvůli správnému růstu páteře. Čím dál tím větší oblibu si získávají spací pytle pro malá miminka. Na rozdíl od peřinky, spací pytel miminko neodkope, proto můžete mít jistotu, že mu během spánku nebude zima a neprochladne. Peřinku a polštářek můžete používat, když je děťátko starší.

Ochranné hnízdo: Jeho úkolem je chránit děťátko před bouchnutím se o bočnice postele.

Baldachýn: Pokud si myslíte, že nebesa mají pouze ozdobnou funkci, není to tak. Jeho výrazným benefitem na dětské postýlce je rozptyl světla, které jde do postýlky, aby miminku co nejméně vadilo.

Inspirativní doplňky najdete zde.

Cestovní postýlka

Je pravda, že dítě nejraději usíná na jednom a tom samém místě. Proto v případě, že cestujete, je cestovní postýlka praktická a je dobré, pokud v ní děťátko dokáže usínat. Dokonce je možné zakoupit do ní matraci a tím ji přiblížit k základní dětské postýlce. Nicméně cestovní postýlka nikdy není tak prodyšná jako dětská a zároveň není šetrná k páteři děťátka. Je proto dobrým doplňkem výbavy pro miminko, kvalitní postýlku však nenahradí.

forum Komentáře (0 komentářů)
Zatím se zde nenachází žádný komentář..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*